GEREKLİ OLANLAR:
HAMURU İÇİN:
3 su bardağı yarma bulguru
1 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
1/5 su bardağı ılık su(yoğururken su ilavesi gerekir.. gerektiği kadar kullanalım hamur neçok sert nede çok yumuşak olmayacak)
tuz
İÇ MALZEME:
500 gr ıspanak ayıklanıp,yıkanıp doğranmış
500gr yağlı kıyma
2 adet iri boy küp doğranmış soğan
3 yemek kaşığı tereyağ (sıvı yağ olmaz)
karabiber,kırmızıbiber ,tuz
ÜZERİ İÇİN:
3yemek kaşığı tereyağı
2çay kaşığı kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayalım...Ispanağı yıkayıp doğrayalım. Kendi suyunda öldürüp suyunu ,iyice avcumuzun içinde sıkalım..
Diğer tarafta; kavuracağımız tavaya yağı,küp doğradığımız soğanları ve kıymayı koyup iyice kavuralım kavurma işlemi sırasında ocağın altı hızlı açık olsun ki et sulanmadan kavrulsun.
Et ve soğanlar kavrulunca ıspanağıda içine koyalım tuz ve baharatları da ilave edip bir iki dak daha kavurup kenara alalım soğumaya bırakalım. (iç malzeme kullanılacağı zaman iyice soğumuş bütün yağı donmuş şekilde olmalı ).
Hamur yoğuracağımız kabımıza yarma ve çiğköftelik bulguru karıştırıp tuzunuda ilave edip 1/5 su bardağı ılık suyu buglurların üzerine döküp 5 dk kadar şişmesini bekleyelim
Daha sonra hamuru iyice yoğuralım.... 5 dk kadar.... Hamur kuru olursa, bir kaseye su koyup ,elimizi batırarak yoğuralım.
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp içli köfte tekniğiyle açalım iç malzemeden bolca koyup ağzını avcumuzun içinde yuvarlayarak kapatalım.Tepsiye dizelim. Bütün hamur bittikten sonra ,büyük bir tencerede su kaynatalım köfteleri atmadan önce suyun içine tuz ve birkaç tane limontuzu koyalım (dağılmasın diye) içli köfteleri kaynayan suya atıp 15 dk kadar pişirelim...
Pişen köfteleri süzgeçli kaşıkla servis tabağına alalım ... küçük yağ tavasında 3 kaşık tereyağını eritip kırmızıbiberide katıp içli köftelerimizin üzerine gezdirelim ....:)))))
NOT: (resimde görünen bulgur.. eğer bunu bulamasanız 2 ölçü çiğ köftelik bulgura 1 ölçü un katarakta yapabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder