Analı kızlı köftemiz Malatya yöresinin meşhur yemeklerindendir.Özelliklede büyük davetlerde ,Ramazanda misafirlere özene bezene yapılır.Malum yemeklerimiz gibi bu köftemizde birazcık zahmetli dir .
Ama bizde el alışkanlığı olduğu için hallediyorum.Denemek isteyenleride korkutmuş olmayayımda aslında o kadarda zor değil,bizim hanımlarımız maharetlidir maşallah .Neyse tarifimi vereyim:))
GEREKLİ OLANLAR:
HAMURU İÇİN:
- 1 kg orta bulgur (bizde bulgurlar derecelidir ,baş orta simit ,yarma diye gider)siz kısırlık bulgur kullana bilirsiniz.
- 500gr yağsız kıyma
- Tuz ,su
İÇ MALZEME İÇİN:
- 500gr orta yağlı kıyma
- 4,5 adet iri soğan
- tuz,karabiber,kırmızı biber
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz
- SUYUNU HAZIRLAMAK İÇİN:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 3yemek kaşığı domates salçası
- 1yemek kaşığı biber salçası
- isteğe bağlı olarak önceden haşlanmış 2 su bardağı nohut
HAZIRLANIŞI:
- Önce küp küp doğradığımız soğanlarla beraber orta yağlı kıymayı 4 yemek kaşığı tereyağını koyup iyice kavuralım baharatları ve tuzu ilave edip soğumaya bırakalım istenirse maydanozu ilave edelim.
- Diğer tarafta genişce bir yoğurma kabına eti koyup tuzunu da ilave edelim ve ara ara su ilaveleriyle güzelce hamurumuzu yoğuralım(ben bulguru önceden ıslıyorum daha kolay oluyor annem görse asla yaptırmaz ama napayım böyle kolay oluyor:)) Hamur macun gibi olana kadar yoğrulacak .
- hamurun yoğurma işlemi bitince ANALARINIyapmak için cevizden biraz büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp parmağımızla içini oyup iç malzemeden koyalımİÇLİ KÖFTE tarifine bakabilirsiniz
- iç malzeme bitene kadar devam edelim
- kalan hamuruda KIZLARINI yapmak için misket büyüklüğünde parçalar koparıp avcumuzda yuvarlayalım ve hamurumuzu bitirelim
- Derin bir tencereye 4 yemek kaşığı tereyağı nı koyalım eriyince salçaları katalım tencereye yarıya kadar su ilave edelim kaynayınca nohutu koyalım tuzunu ve köfteleride katıp 5 ,10 dk kaynatıp servis edelim.
Gölcük' ten bir kare
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder