Sevgili dostlarım ;Canım arkadaşım Seher,ciğimin günündeydik bu gün .Ama ne gün!.. arkadaşım zaten öyle güzel şeyler yapmış ki, Bolu,muzun güzel böreklerinden tutun da tatlılar, dolmalar ,salatalar aman aman ,şöyle bir seyre daldık ,önce gözlerimizi doyurduk, daha sonra da midemizi:))).Canım kardeşim ,dostum eşlerimizin deyimiyle KANKAM ne beceriklidir ne hamarattır benim arkadaşım ellerin dert görmesin canım ...Tabiki bu kadar tarifin hepsini birden veremeyeceğim önümüzdeki günlerde sırayla veririm bugün meşhur MANTARLI ALT ÜST BÖREĞİ nin tarifi ile başlayalım.
Evet demiştim ya Bolu nun meşhur mantarlı alt üst böreği .Bu böreği eskiden köylerimizde büyüklerimiz bakır tepsilerde ve odun ateşinde ocaklarda çevire çevire kızartırlardı diye anlatıyor arkadaşım ,gerçekten tadılası nefiisss bir börek .Tabiki odun ateşin de değildi malum ev imkanlarında ocakta yapmıştı arkadaşım,ama inanın nefis harika bir börekti.
MALZEMELER:
(Bu ölçüler büyük bir tepsiye göre ayarlanmış ,siz kendi tepsinize göre ayarlaya bilirsiniz.)
2 kg un
1 Yumurta
3 Çorba kaşığı sirke.
Ilık su .Bir tatlı kaşığı tuz
YAĞLAMAK İÇİN .
1.Çay bardağı sıvı yağ
5 Yemek kaşığı tere yağ
İÇ MALZEME:
1 İri boy soğan
1 kg mantar (arkadaşım bizim buraların meşhur kanlıca mantarını kullanmış)siz kültür mantarı kullanın
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz karabiber ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
Hamur yoğurma kabımıza,unu eleyelim yumurtayı, tuzunu, sirkeyi katıp ılık suyu azar azar ilave edip katı bir hamur yoğuralım.bir tarafta dinlenmeye bırakalım.
Diğer tarafta mantarları küçük doğrayıp, tavamıza koyalım ,soğanları küp doğrayıp beraber kavuralım suyunu çekince baharatları koyup karıştırıp.soğumaya bırakalım.
Hamuru 3 parçaya bölelim,2 bezemiz büyük ,1 tanesi küçük olsun .Küçük olan beze ortaya açılıp konacak.
Bezenin birini ince açalım arasına erittiğimiz tereyğı ve sıvıyağ karışımından sürelim, kenarlarından rulo yapıp dürelim, tekrar açalım bu işlemi iki defa tekrarlayalım yağladığımız tepsiye yayalım iç malzemeden koyalım ortaya koyacağımız küçük hamuru da açıp tepsiye serelim araları gene hafif yağlayalım. Diğer bezeyide aynı ilkinde uyguladığımız işlemi tekrarlayıp tepsinin en üstüne yayalım.Arkadaşım ocağın dört gözünüde yakıp kısık ateşte ağır ağır bir yüzünü kızartıp , başka bir tepsi yardımıyla böreği ters yüz edip diğer tarafıda aynen kızartılacak diye tarif etti .
YAYLA LOKUMU
Canım arkadaşım , bu böreği annelerimiz yaylaya göç zamanında yolda yemek için yolluk olarak yaparlardı.köy fırınlarında pişerdi kokusu mis gibi her yere yayılırdı diye anlatıyor(Bolu muzda her köyümüzün bir yaylası vardır ) Mayıs ayında bu yaylalara gidilir ve en az 4 ay kalınır. Ahhh ne güzeldir o yayla evleri . Buralarda hayvanlarımızın daha bol yağlı sütü olur .büyüklerimiz peynir, yağ keş gibi hazırlıklarımızı yaparlar . GEZİLESİ GÖRÜLESİ YAŞANASI YAYLALAR...
MALZEMELER:
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Paket yaş maya
1 Tatlı kaşığı toz şeker
2 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Su bardağı dövülmüş ceviz içi
Alabildiği kadar un
açılan hamuru yağlamak için 1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
yoğurma kabımıza sütü, sıvı, yağı, tuzu ,maya, tozşekeri ,yumurtayı koyup karıştıralım.Unu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim .açma tahtamızda hamurdan bezeler alıp un serperek ince açalım,önce yağ sürelim sora cevizi serpip bir uçtan başlayıp rulo yapalım .Dört parmak enliliğinde kesip, kesik taraf üste gelecek şekilde tepsimize sıralayalım.Bütün hamurumuzu bu şekilde tamamlayıp üzerlerine yumurta sürüp önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim.
BUNLARIN TARİFLERİDE SONRAAAA
patatesli havuç
zeytinyağlı biber dolması
kestane tatlısı
peynirli mayalı poğaçalar
profiterol
Evet demiştim ya Bolu nun meşhur mantarlı alt üst böreği .Bu böreği eskiden köylerimizde büyüklerimiz bakır tepsilerde ve odun ateşinde ocaklarda çevire çevire kızartırlardı diye anlatıyor arkadaşım ,gerçekten tadılası nefiisss bir börek .Tabiki odun ateşin de değildi malum ev imkanlarında ocakta yapmıştı arkadaşım,ama inanın nefis harika bir börekti.
MALZEMELER:
(Bu ölçüler büyük bir tepsiye göre ayarlanmış ,siz kendi tepsinize göre ayarlaya bilirsiniz.)
2 kg un
1 Yumurta
3 Çorba kaşığı sirke.
Ilık su .Bir tatlı kaşığı tuz
YAĞLAMAK İÇİN .
1.Çay bardağı sıvı yağ
5 Yemek kaşığı tere yağ
İÇ MALZEME:
1 İri boy soğan
1 kg mantar (arkadaşım bizim buraların meşhur kanlıca mantarını kullanmış)siz kültür mantarı kullanın
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz karabiber ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
Hamur yoğurma kabımıza,unu eleyelim yumurtayı, tuzunu, sirkeyi katıp ılık suyu azar azar ilave edip katı bir hamur yoğuralım.bir tarafta dinlenmeye bırakalım.
Diğer tarafta mantarları küçük doğrayıp, tavamıza koyalım ,soğanları küp doğrayıp beraber kavuralım suyunu çekince baharatları koyup karıştırıp.soğumaya bırakalım.
Hamuru 3 parçaya bölelim,2 bezemiz büyük ,1 tanesi küçük olsun .Küçük olan beze ortaya açılıp konacak.
Bezenin birini ince açalım arasına erittiğimiz tereyğı ve sıvıyağ karışımından sürelim, kenarlarından rulo yapıp dürelim, tekrar açalım bu işlemi iki defa tekrarlayalım yağladığımız tepsiye yayalım iç malzemeden koyalım ortaya koyacağımız küçük hamuru da açıp tepsiye serelim araları gene hafif yağlayalım. Diğer bezeyide aynı ilkinde uyguladığımız işlemi tekrarlayıp tepsinin en üstüne yayalım.Arkadaşım ocağın dört gözünüde yakıp kısık ateşte ağır ağır bir yüzünü kızartıp , başka bir tepsi yardımıyla böreği ters yüz edip diğer tarafıda aynen kızartılacak diye tarif etti .
YAYLA LOKUMU
Canım arkadaşım , bu böreği annelerimiz yaylaya göç zamanında yolda yemek için yolluk olarak yaparlardı.köy fırınlarında pişerdi kokusu mis gibi her yere yayılırdı diye anlatıyor(Bolu muzda her köyümüzün bir yaylası vardır ) Mayıs ayında bu yaylalara gidilir ve en az 4 ay kalınır. Ahhh ne güzeldir o yayla evleri . Buralarda hayvanlarımızın daha bol yağlı sütü olur .büyüklerimiz peynir, yağ keş gibi hazırlıklarımızı yaparlar . GEZİLESİ GÖRÜLESİ YAŞANASI YAYLALAR...
MALZEMELER:
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Paket yaş maya
1 Tatlı kaşığı toz şeker
2 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Su bardağı dövülmüş ceviz içi
Alabildiği kadar un
açılan hamuru yağlamak için 1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
yoğurma kabımıza sütü, sıvı, yağı, tuzu ,maya, tozşekeri ,yumurtayı koyup karıştıralım.Unu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim .açma tahtamızda hamurdan bezeler alıp un serperek ince açalım,önce yağ sürelim sora cevizi serpip bir uçtan başlayıp rulo yapalım .Dört parmak enliliğinde kesip, kesik taraf üste gelecek şekilde tepsimize sıralayalım.Bütün hamurumuzu bu şekilde tamamlayıp üzerlerine yumurta sürüp önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim.
BUNLARIN TARİFLERİDE SONRAAAA
patatesli havuç
zeytinyağlı biber dolması
kestane tatlısı
peynirli mayalı poğaçalar
profiterol
BU HALE GELDİ GÜZELİM MASA
Mahsus büyük resim vermiyorum:))))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder